BANDRASTER SYSTEEM

Een veel gekozen oplossing. Wij bieden u de keuze uit meerdere typen standaard bandrasters of projectspecifiek aangepaste oplossingen voor het gewenste esthetische resultaat.

WAT IS EEN BANDRASTERSYSTEEM?

De basis van dit plafondsysteem bestaat uit bandrasterprofielen, welke worden opgehangen middels noniushangers of draadeinden. De maatvoering van deze profielen wordt veelal afgestemd op de stramienmaat van het gebouw of op de gewenste ruimte-indeling. Tussen de bandrasterprofielen worden de plafondpanelen op de bandrasterprofielen gemonteerd. Wegens onze kwaliteitseisen voert HC KP, waar mogelijk, haar bandraster klimaatplafond uit met een uitvalbeveiliging.

Het voordeel van de toepassing van dit systeem is dat er een hoge mate van flexibiliteit wordt aangebracht in het pand zodat er, in de toekomst, eenvoudig wanden onder de bandrasterprofielen geplaatst kunnen worden. Daarnaast zijn de plafondpanelen bij een bandrastersysteem eenvoudig te openen en te sluiten voor werkzaamheden boven het klimaatplafond.

Bij het bandrastersysteen kunnen eventueel verlengde armaturen worden toegepast waardoor er geen sparingen in het plafondpaneel aangebracht dienen te worden. 

DE KEUZES

C-bandraster systeem - De standaard in Nederland
Bij dit systeem wordt het bandrasterprofiel uitgevoerd in een C-vorm. De plafondpanelen worden op de bovenzijde van het C-bandrasterprofiel aangebracht. Hierdoor bevindt de onderzijde van het plafondpaneel zich gelijk met de onderzijde van het bandrasterprofiel, een esthetisch strakke oplossing.

D-bandraster systeem
Het D-bandrastersysteem, ook wel Omega-bandrastersysteem, is een systeem waarbij het bandrasterprofiel uitgevoerd is met een oplegflens. De plafondpanelen worden op deze flens gemonteerd. Hierdoor komt de materiaaldikte van het D-bandraster onder de onderzijde van het plafondpaneel uit. 

Kwadraatbandraster systeem
Bij het kwadraatbandrastersysteem worden er vierkante vlakken gecreëerd door in twee richtingen bandrasterprofielen aan te brengen met een identieke hart-op-hart afstand. In deze vierkante vlakken worden de plafondpanelen gemonteerd. De basis van dit systeem is veelal een C-bandraster. 

Knooppunt bandrastersysteem
De basis van dit systeem zijn knooppunten, welke worden opgehangen aan het bovenliggende dek. Aan deze knooppunten worden de bandrasterprofielen bevestigd, de basis is hierbij veelal een C-bandraster.

Architectonisch zijn er meerdere mogelijkheden. Standaard is een vierkant knooppunt beschikbaar waardoor een kwadraatsysteem wordt gerealiseerd. Er kan bijvoorbeeld ook gekozen worden voor een hexagonaal knooppunt waarbij driehoekvormige plafondpanelen kunnen worden toegepast. U kunt het vierkante knooppuntsysteem bekijken in onze eigen showroom te Waalwijk. 

Bandrastersysteem met middenvoeg
Het bandrastersysteem kan uitgegevoerd worden met middenvoegen en bijbehorende voegstrips. Het voordeel van dit systeem is dat, wanneer bestaande wanden worden verwijderd, er een voegstrip in de middenvoeg kan worden aangebracht. Hierdoor zijn de schroefgaten niet langer zichtbaar en meteen afgewerkt.

ONTWERPVRIJHEID

Combinatie van systemen
Er kan ervoor worden gekozen om het bandrastersysteem te combineren met andere plafondsystemen, bijvoorbeeld met een verdekt systeem. Voorbeelden hiervan zijn de projecten BAS Trucks en Bolidt. Ook het project Middendorp is een mooi voorbeeld, hier is tevens een LED-lichtlijn in het bandrasterprofiel geïntegreerd.

Verdiept aangebrachte bandrasterprofielen
Het bandrasterprofiel kan verdiept worden gemonteerd waardoor, in combinatie met een aangepast plafondpaneel, er een hoogtesprong ontstaat tussen de onderzijde van het C-bandrasterprofiel en de onderzijde van het plafondpaneel. Een paar voorbeelden hiervan zijn de projecten The Flow en Hoofdkantoor Vesteda.

Diverse afmetingen
De bandrasterprofielen kunnen worden uitgevoerd in verschillende breedtes. De standaardbreedte bedraagt 100 mm, maar nagenoeg iedere gewenste breedtemaat kan worden toegepast.

Neem contact op met HC KP!

Passend advies nodig?

Vragen over onze klimaatsystemen of totaaloplossingen?
Neem vrijblijvend contact met ons op!