Floating Office Rotterdam

Duurzame klimaatplafond oplossingen voor het grootste, drijvende kantoorgebouw ter wereld

Floating Office Rotterdam

Ontwikkelaar:
RED Company
Architect:
Powerhouse
Aannemer:
Valleibouw
Aannemer:
Bouwbedrijf Osnabrugge
Installateur:
Roodenburg
Adviseur:
DWA

Duurzaam en circulair ontwerp

Floating Office Rotterdam is een uniek, drijvend kantoorgebouw dat ligt in de Rijnhaven van Rotterdam. Het gebouw is speciaal ontworpen voor de (tijdelijke) huisvesting van het hoofdkantoor van het VN-klimaatcentrum: het Global Center on Adaptation (GCA). De GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank en wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. De GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en hoe daarop ingespeeld kan worden.

Het gebouw heeft een oppervlakte van ca. 3.600 m² is bijna volledig opgetrokken uit hout. Het rust op een drijvende betonnen bak voorzien van warmtewisselaars. Eigenlijk werkt het gebouw zelf als een enorme warmtewisselaar, waarbij in de zomer de relatieve kou van het water van de Rijnhaven gebruikt kan worden om het gebouw af te koelen en in de winter de relatieve warmte van het water gebruikt kan worden om het gebouw op te warmen. Dit feit en de aanwezigheid van ruim 800 m² aan zonnepanelen, dragen positief bij aan het klimaatneutrale karakter van het gebouw. De gebouwconstructie is volledig demontabel, waarbij geen kit- of lijmverbindingen zijn toegepast. 

 

 
Fotocredits: © Sebastian van Damme    

Duurzaamheid uitgedrukt in certificeringen

Gedurende de ontwikkeling van het drijvende kantoor werd BREEAM-NL geadopteerd als certificeringsmethode om de duurzame prestaties van het project waarborgen en het systeem om ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde kant op gaat. Essentieel bij een project waarbij sprake was van een groot ontwerp- en bouwteam. De uiteindelijke certificeringen zijn indrukwekkend te noemen: uiteindelijk heeft het pand een BREEAM-NL score van 86,04%, een energiepositief score van +139% én een energielabel A+++++ behaald.

Bijdrage HC KP

Aangezien duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt was bij het ontwerp, heeft men gekozen voor het toepassen van klimaatplafonds. HC KP heeft deze in opdracht van Roodenburg mogen leveren en monteren. 

Tussen de houten balken zijn klimaatplafondeilanden gemonteerd waarin verlichting en luchttoevoerroosters zijn geïntegreerd. De eilanden hangen vrij tussen de balken en zijn afgewerkt in de kleur RAL 9007. Aangezien op de tweede verdieping sprake is van een schuine dakconstructie, zijn de plafondeilanden hier (schuin) tegenaan geplaatst. 

Leveringsomvang HC KP

  • Ruim 2.000 m² klimaatplafonds
  • 139 PBM luchttoevoerroosters

Van ontwerp tot oplevering

Meer projecten

Erasmus ziekenhuis

Klimaatplafonds van HC KP zorgen voor een aangenaam binnenklimaat in het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam

RABOBANK | UTRECHT

Het grootste en meest complexe project in de geschiedenis van HC KP.

Neem contact op met HC KP!

Passend advies nodig?

Vragen over onze klimaatsystemen of totaaloplossingen?
Neem vrijblijvend contact met ons op!