Randaansluitingen

Altijd een passende oplossing voor úw project.

De mogelijkheden

Onze klimaatplafonds kunnen op vele manieren worden aangesloten op doorlopende, wanden, koven, zetwerken of andere bouwkundige elementen. We nemen u graag mee in een aantal oplossingen. Zit uw gewenste oplossing er niet tussen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Traditionele randafwerking: kantlat-hoeklijn
De meest toegepaste randaansluiting bestaat uit een vurenhouten kantlat waartegen een kraalhoeklijn wordt gemonteerd. In het kader van duurzaamheid kan HC KP haar kantlatten leveren met het FSC keurmerk.

Om een schaduwvoeg te creëren is de kantlat terugliggend gemonteerd van de hoeklijn en zwart uitgevoerd. De hoeklijn wordt uitgevoerd in de kleur van het klimaatplafond, veelal RAL 9010.

Het doel van deze schaduwvoeg is dat er minder focus komt te liggen op oneffenheden in de koof of wand. Door deze schaduwvoeg zijn kleine oneffenheden van de koof of wand minder zichtbaar. Indien gewenst kan de kantlat in andere kleuren worden uitgevoerd, zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor een witte kantlat. Dit zal echter de oneffenheden in de wand in grotere mate accentueren. Wij adviseren bij lichtere kleuren van de kantlat kitwerkzaamheden te laten uitvoeren.

Paspanelen, ter plaatse van de randafwerking, worden op de hoeklijn gemonteerd. Ten behoeve van een strakke aansluiting worden zogenaamde veertjes, klemmend tussen de op de bouw pasgemaakte beplating en de kraalrand van het hoekprofiel, aangebracht.

Gebogen randaansluiting
Wanneer de gevel van een pand een ronde of gebogen vorm heeft, wordt de randaansluiting hierop aangepast. Er wordt buigbaar kanthout dubbeldik aangebracht waartegen een buigbaar hoeklijn wordt gemonteerd welke is voorzien van halve kraal. Hierdoor kan de randaansluiting één op één de vorm van de gevel kan volgen.

Plenuamfzuiging via de randafwerking: 'ventilatieprofiel'
Indien er plenumafzuiging in het pand is gewenst wordt dit normaliter via de armaturen gerealiseerd. Indien dit niet mogelijk is zouden we de plenumafzuiging kunnen realiseren via de randafwerking. De zwarte vurenhouten kantlat wordt vervangen door een metalen ‘ventilatieprofiel’.

Het ventilatieprofiel is een metalen profiel, voorzien van sleufgaten. Het ventilatieprofiel is zwart uitgevoerd en wordt terugliggend gemonteerd van de hoeklijn om een schaduwvoeg te creëren. Tegen het ventilatieprofiel wordt een kraalhoeklijn gemonteerd zoals bij de traditionele randafwerking.

Het standaard gesleufde profiel kan bij een luchtsnelheid van 1,5 m/s circa 50 m3/h afzuigen bij plenumafzuiging. Indien deze luchthoeveelheid niet toereikend is kan het ventilatieprofiel worden aangepast.

Door het toepassen van dit profiel zijn er mogelijk geen retour- of overstroomroosters benodigd in het pand en wordt er een rustiger plafondbeeld gecreëerd.

Kolomringen
Voor een nette afwerking van ronde bouwkundige kolommen worden er kolomringen toegepast. De kleur van deze ringen is afgestemd op de kleur van het toegepaste klimaatplafond en zijn voorzien van een oplegflens. Op deze flens kunnen de plafondpanelen worden pasgeknipt, hetgeen resulteert in een zeer strakke oplossing.

Voor windverbanden en voor kolommen die onder een hoek door het pand lopen, heeft HC KP een aangepaste oplossing. Hiervoor worden, waar mogelijk, schenkels toegepast. Deze schenkels worden op maat geleverd en gemonteerd waartegen een kolomring wordt gemonteerd. Hierdoor wordt een nette afwerking gerealiseerd.  

Maatwerkoplossingen

Naast onze standaard oplossingen voor de randafwerking, kunnen we u tevens maatwerk bieden voor de randaansluiting. Enkele varianten zijn:

Geperforeerde hoeklijn
In plaats van de traditionele hoeklijn. Voor een groot nieuwbouwproject in Nederland heeft HC KP diverse maatwerkoplossingen geleverd naar de wensen van de architect. Een onderdeel hiervan zijn geperforeerde bandrasters en een geperforeerd hoeklijn.

Een aluminium geëxtrudeerd W-profiel
Dit profiel wordt tegen de wand gemonteerd zonder toepassing van een kantlat. Een deel van het W-profiel is terugliggend aangebracht, daarnaast is het W-profiel voorzien van een klemvoorziening om de, op de bouw pasgeknipte panelen, netjes aan te drukken op de oplegflens. Een aandachtspunt bij lichte kleuren zijn mogelijke accenten van oneffenheden van de wand waardoor kitwerkzaamheden benodigd zouden kunnen zijn.

Een vrijhangende oplossing
Het kan een esthetische keuze zijn om bewust niet te kiezen voor een randaansluiting. Wanneer dit het geval is kan er gekozen worden voor een vrijhangende oplossing. Dit vergt wat extra aandacht aan het klimaatplafond, voor meer informatie kunt u terecht bij uw HC KP adviseur.

Koven en zetwerken

Naast bovengenoemde oplossingen kunnen we de plafondafwerking compleet maken met metalen koven en  zetwerken. Hierbij kunt u denken aan een horizontale en/of verticale afwerking welke eventueel voorzien kunnen worden van klimaatelementen. Ook een zonweringskoof behoord tot de mogelijkheden alsmede maatwerkoplossingen.

Neem contact op met HC KP!

Passend advies nodig?

Vragen over onze klimaatsystemen of totaaloplossingen?
Neem vrijblijvend contact met ons op!