RABOBANK | UTRECHT

Het grootste en meest complexe project in de geschiedenis van HC KP.

RABOBANK | UTRECHT

Architect:
Kraaijvanger Urbis
Architect:
OIII architecten
Installateur:
Croonwolterendros
Installateur:
Strukton Worksphere

PROJECTINFORMATIE

Het hoogste kantoorgebouw van de stad
Het bestuurscentrum van de Rabobank, ook wel de Verrekijker genoemd, is een kantoorgebouw in Utrecht. De twee verbonden torens aan de Croeselaan waren bij oplevering het hoogste gebouw van de stad met een totale hoogte van 105 meter.

Vele uitdagingen
Dit project gaat de boeken is als een fantastisch project met vele uitdagingen. Door de opdrachtgever zijn zéér hoge eisen gesteld aan de technische eigenschappen van het klimaatplafond, denk hierbij aan de hoge koel- en verwarmingsvermogens, geluidsabsorptie, geluidsoverspraak en flexibiliteit.

Het toegepaste klimaatplafond
Door de hoge eisen voor de flexibiliteit is er gekozen om een bandrasterplafond toe te passen in het pand. Hierdoor kunnen gemakkelijk wanden geplaatst of verplaatst worden in het pand met minimale aanpassingen aan het plafond en de installatie. De gevel van de toren is gebogen, doordat de bandrasters haaks op de gevel zijn gepositioneerd zijn derhalve trapeziumvormige plafondpanelen toegepast. Aangezien er meerdere hoekverdraaiingen in het pand aanwezig zijn heeft HC KP per verdieping ca. 1000 stuks unieke plafondpanelen toegepast! De klimaatplafondpanelen zijn voorzien van Climaco koperactivering, om te voldoen aan de erg hoge koel- en verwarmingsvermogens die benodigd zijn.

De verse lucht wordt toegevoerd middels hoog-inducerende Barcol-Air CSV lijnroosters, welke tevens door HC KP zijn geleverd en gemonteerd.  

Onafhankelijke testen
HC KP heeft bij Peutz verschillende testopstellingen gemaakt om zorg te dragen dat zowel de hoge geluidsabsorptie eis alsook de hoge geluidsoverspraak eis wordt behaald. Om een hoge flexibiliteit aan het pand te geven is er gekozen om alle actieve en niet-actieve panelen te voorzien van een gipsdeksel aan de rugzijde. Hiermee wordt de geluidsoverspraak in het horizontale vlak gereduceerd in plaats van de traditionele drukschotten in bandrasterprofielen. In de panelen is naast een klimaatelement en een gipsdeksel ook een isolatiepakket aangebracht. Vanwege de hoge eisen en vanwege de toepassing van een gipsdeksel is een projectmatige speciale mineraal wol inlage toegepast.

Ongeëvenaarde logistieke uitdaging
De logistiek bij dit project was een enorme uitdaging voor de ervaren projectmanagers en werkvoorbereiders van HC KP. Dit had alles te maken met de enorme verscheidenheid aan unieke afmetingen plafondpanelen welke al dan niet zijn voorzien van sparingen en eventuele aangepaste klimaatelementen. Fabrieksmatig zijn alle onderdelen voorzien van een unieke codering.

We zijn trots dat we deze uitdaging tot een goed eind hebben gebracht, met een fantastisch eindresultaat.

Revitalisatie bestaand kantoor
Jaren nadat de Verrekijker succesvol is opgeleverd, is HC KP gecontracteerd om het oude hoofdkantoor, een spiegelend pand, te renoveren en te voorzien van een nieuw klimaatplafond inclusief luchtverdeeltechniek. Dit pand is gelegen naast het bestuurscentrum.

LEVERINGSOMVANG

Voor Rabobank Utrecht heeft HC KP de volgende onderdelen geleverd: 

Bestuurscentrum:

  • 28.000 m2 klimaatplafonds
  • 6.900 stuks CSV hoog inducerende straallijnroosters

Revitalisatie bestaand Rabobank kantoor:

  • 22.000 m2 klimaatplafonds
  • 2.000 CSV hoog inducerende straallijnroosters 
  • 200 wervelroosters

Meer projecten

HQ Akzo Nobel en Stibbe Advocaten

Succesvolle bijdrage van HC KP aan project Akzo & Stibbe: levering van 19.450 m² klimaatplafonds inclu...

Technohal | Universiteit Twente

HC KP leverde voor project Technohal 4.000 stuks maatwerk klimaatei...

Neem contact op!

Meer over HC KP?

Vragen over onze klimaatsystemen of totaaloplossingen?
Neem vrijblijvend contact met ons op!